Volvo gör storinvestering i Umeå

Foto: Volvo

Volvo Lastvagnar har tagit beslut om att göra en stor investering i Umeå. Bolaget ska lägga 435 miljoner kronor på en ny fabrik på orten. Investeringen kommer innebära uppgraderingar i måleriet och en helt ny linje för ytbehandling, skriver Affärsliv24.

En befintlig byggnad på Volvos område i Umeå kommer att rivas för att ge plats åt den nya produktionslinjen. Det gäller en byggnad som nu huserar kontor och omklädningsrum. Den rivna byggnaden kommer att ersättas med en modern tillbyggnad.

– Den nya byggnaden blir runt 3000 kvadratmeter. Rivningsarbetet av den gamla byggnaden påbörjas omedelbart – eller i alla fall så snart förflyttningen är klar av de som nyttjar kontoren och omklädningsrummen, säger Mona Edström Frohm, platschef på Volvo lastvagnar i Umeå, till Affärsliv24.

Den nya utrustningen kommer att börja installeras under hösten kommande år. Hela den nya anläggningen beräknas vara klar hösten 2018. Enligt Volvo är investeringen även en satsning på miljön. Driftkostnaden ska kunna minska med 10 procent bara på materialförbrukning. Ökad energieffektivitet och minskade underhållskostnader ska också kunna ge en minskad driftskostnad med 25 procent, enligt Volvo.

– Den nya linjen har världsledande teknologi – med den kommer hela ytbehandlingsprocessen vara en av världens modernaste teknologier och den mest miljöanpassade inom fordonsindustrin. Den nya byggnaden kommer värmas upp av värmeåtervinning, där själva processen ger värme åt lokalen, och vi har en sluten process, en så kallad closed loop, där vi renar och återvinner processvattnet. Dessutom blir byggnaden koldioxidneutral, vilket innebär att vi går från fossila bränslen till miljömärkt vattenkraft. Det här är en fantastisk möjlighet för oss, säger Mona Edström Frohm, till Affärsliv24.

Volvo meddelar dock att man inte planerar för några nyanställningar i samband med investeringen.