Stor industrisatsning i Jämtlands län

Satsning ska underlätta omställning för ökad konkurrenskraft. Foto: Industriellt Utvecklingscentrum i Jämtlands län

IUC Z-GROUP och Region Jämtland Härjedalen har krokat arm för att genomföra den största satsningen i mannaminne för länets industri. Medel från Europeiska utvecklingsfonden och Tillväxtverket inom området Smart Industri har växlats upp med privata medel och offentliga pengar från Region Jämtland Härjedalen, vilket innebär 32 miljoner kr över tre år.

Syftet med satsningen är att skapa förutsättningar för förnyelse och omställning för ökad konkurrenskraft i små och medelstora industri- och industrinära företag i linje med nyindustrialiseringsstrategin, Smart Industri. I region Jämtland Härjedalen sysselsätts 8 500 personer totalt inom olika industrinäringar. Industrin är viktig, även för andra branscher. Man brukar räkna med 2,6 extra arbeten på varje industriarbete.

Projektet har som mål att ge ökad kunskap och färdighet om finansieringsmöjligheter och investeringsplanering. Ökad kunskap om produktivitetshöjning genom industriell modernisering. Och ökad kunskap om utvidgade värdekedjor, kundvärde och internationalisering.

Region JH har rollen som projektägare och IUC Z-GROUPs roll är framförallt att förmedla möjligheter till företagen, göra tillväxtintervjuer/analyser och slussa in företagen i program eller företagsspecifika insatser i en omfattning som aldrig förr. Tillverkande och tillverkningsnära företag i länet med ambition att växa kommer nu att kunna ges en rejäl skjuts i sin utvecklingsresa.