Unik robot rengör tungmetallsavskiljare

Åker runt i hela Sverige för att rengöra tungmetallsavskiljare. Foto: Rang-Sells

Ragn-Sells är ensam i Skandinavien om den spolrobot som rengör hydrofilter som skiljer tungmetaller från dagvatten. Paul Högman och Jonas Winberg, som arbetar med roboten, åker runt i hela Mellansverige och även i Danmark och utför den unika spoltjänsten.

– Den här kompetensen är vi ensamma om och närmaste tungmetallavskiljarrobot finns i Tyskland, där den också kommer ifrån. Killarna som kör den slamsugare som roboten sitter på brinner för sitt yrke och åker runt i hela landet och servar våra kunder, säger Tom Yltin, säljare inom Industriservice vid Ragn-Sells.

Det är chauffören Jonas Winberg och teknikern Paul Högman som utför denna specialtjänst.

– Vi spolar olika typer av hydrofilter som fångar upp tungmetaller. Varje hydrofilter består av fyra stycken filterkammare som vi spolar på plats, säger Paul Högman.

För Ragn-Sells kunder innebär spoltjänsten att hydrofilternas livslängd femdubblas om de rengörs regelbundet. Eftersom varje filterkammare kostar cirka 7 500 kronor är spoltjänsten dessutom en ekonomisk besparing. Hamnar, skrotar, flygfraktsbolag och måleriföretag är några av kunderna.

– En annan kund är Nationalmuseum i Stockholm som har hydrofilter för att förhindra att vattnet som rinner av koppartaket inte ska gå ner i dagvattnet, säger Tom Yltin.

Paul och Jonas utför förutom hydrofilterspolningar även femårsbesiktningar och egenkontroller av oljeavskiljare, vattenprovtagningar och besiktigar cisterner, tjänster de är ackrediterade för.

– Det finns ett stort intresse för de här tjänsterna och vi åker runt till kunder i Sverige och även i Danmark. Det blir många mil på vägarna, säger Paul Högman.