PowerCell tar order i Kina

Tar order på S2-stackar från China Fuel Cell Energy Company. Foto: Powercell

PowerCell Sweden har fått en order på S2-stackar från China Fuel Cell Energy Company, CFC, för leverans under andra kvartalet i år. Stackarna skall användas av en busstillverkare i norra Kina för beta-tester i ett antal bussar. CFC är ett integratörsbolag som under 2017 beställde ett antal bränslecellsstackar av modell PowerCell S2 och bränslecellssystemet PowerCell PS-5 för alfa-tester. Testerna föll väl ut och CFC lägger nu en uppföljningsorder till PowerCell för beta-tester tillsammans med slutkunden som är en busstillverkare verksam i norra Kina.

PowerCell S2 är en mångsidig stack som är designad för fordonsapplikationer och som har en effekt på mellan 1-35kW. Stacken kan enkelt seriekopplas för att nå ännu högre effekter. S2 kan köras på reformerad vätgas, dvs, vätgas som är framställd genom reformering, och är extra tålig mot vätgas med högre föroreningshalter. Dessutom är S2 gjord av rostfritt stål vilket gör att den klarar skakningar och låga temperaturer bättre än konkurrerande grafitteknologi, något som varit avgörande för kunden då testerna skall genomföras i norra Kina där klimatet är kallare.

För att minska utsläppen av koldioxid och hälsofarliga partiklar från vägtrafiken har Kina satsat på att stimulera införandet av elektriska fordon. Tidigare har landet haft stora subventioner för fordon som elektrifierats med hjälp av batterier men dessa subventioner fasas nu ut och ersätts istället med subventioner på fordon som drivs med bränsleceller och vätgas.

– Kina har insett att bränsleceller och vätgas är det enda kommersiellt gångbara alternativet för att kunna elektrifiera tunga transportfordon och på så sätt minska utsläppen av koldioxid och skadliga ämnen”, säger Per Wassén, vd för PowerCell. ”När en jättemarknad som den kinesiska går i täten på det här sättet får det stora positiva följder för den fortsatta utvecklingen och utrullningen av bränslecellsteknologin.

Det PS-5-system som CFC tidigare beställt är under alfaatest hos en av Kinas större telekomoperatörer.