Svenska Aerogel ökar produktionen

Tor Einar Norbakk, vd Svenska Aerogel. Foto: Svenska Aerogel

Svenska Aerogel ökar kapaciteten betydligt i den nya produktionslinan som kommer att tas i bruk halvårsskiftet 2019. Master Pilot Plant 2019 är den första av 4 planerade tillverkningsmoduler som skalar upp kapaciteten. Fullt utbyggd kommer den unika anläggningen i Gävle att kunna producera 1000 ton per år.

Master Pilot Plant 2019 är den första av 4 moduler i den industriella produktionen av Quartzene. Inledningsvis kommer den nya linan att bemannas i 3-skift med en volymkapacitet på 225 ton per år. Därefter kommer övriga moduler att utvecklas efter behov för att nå en fullt optimerad process för 1 000 ton Quartzene per år. Moduldesign skapar förutsättningar för att balansera investeringar, kassaflöde och en fortsatt teknikutveckling.

– När vi nu kommer att kunna producera betydligt större volymer Quartzene får vi också möjlighet att optimera vår process. Det gör att vi kan minska ledtider och förbättra leveranssäkerhet mot våra kunder. Nestor Wallberg. Produktionschef Svenska Aerogel

Svenska Aerogels kunder finns till största delen utanför Sverige och bolaget har därför valt en modulbaserad layout för att producera Quartzene. Det skapar flexibilitet och gör det möjligt att effektivisera genom att bygga upp anläggningar i nära anslutning till kunderna. Det ligger helt i linje med Svenska Aerogels ambitioner att arbeta för en hållbar utveckling i hela tillverkningskedjan genom t ex minskade transportkostnader.

– Vi är så flexibla att vi kan täcka marknadens behov genom att skräddarsy produktionsmodulerna och placera dem på kundernas anläggningar i framtiden.