Tetra Pak har nyligen öppnat ett utvecklingscenter för livsmedelsteknik i Karlshamn. Anläggningen är utformad för att stödja producenter av fermenterade livsmedel, från prototyp till fullskalig produktion, med ”expertvägledning, processtöd och minskad investeringsrisk”, enligt bolaget.
Centret beskrivs som en del av Tetra Paks ekosystem för produktutveckling, öppet för både nystartade och etablerade aktörer inom livsmedels- och dryckessektorn.
Tetra Pak menar att det blir allt svårare att säkra investeringar i sektorn för nya livsmedel. Därför är kommersiell lönsamhet viktigare än någonsin.
Med hjälp av ”gedigen expertis inom maskiner, teknik och produktutveckling”, som kan anpassas efter producentens specifika behov, ska det nya centret hjälpa till att lösa utmaningarna med att skala upp produktionen och snabbare nå lönsamhet.
En stab av högkvalificerade bioteknik- och livsmedelsteknologer, laboratorietekniker och experter på linjelösningar samarbetar med livsmedelsproducenter för att designa, köra och analysera tester som är anpassade till kundens ”unika mikroorganism och önskade produktionsresultat”. Detta resulterar i skräddarsydda, effektiva processer och en produktionslinjedesign som minskar kostnaderna och ökar potentiella vinster.
Den officiella invigningen hölls den 13 juni då bandet klipptes av Charles Brand, Vice vd för Processing Solutions & Equipment på Tetra Pak. Deltagarna fick en rundtur i anläggningen, testade de produkter som redan är under utveckling och lärde sig mer om centrets möjligheter.
Livsmedelsproducenter som arbetar med centrets experter kan välja mellan två program som är utformade för att fungera som testramverk eller välja ut enskilda tester för en skräddarsydd lösning.
Programmet för skalbar drift och processutvärdering riktar sig till företag som är redo att ta steget från produktion i labbskala till pilotproduktion eller som eftersöker effektivare metoder för storskalig produktion.
Programmet för utvärdering och analys av nyckeltal hjälper företag med etablerade produktionsprocesser att optimera eller anpassa produktens prestanda.
”Vi kan mat”
Genom Technology Development Centre kan producenter också samarbeta med Tetra Paks andra produktutvecklingsanläggningar i Lund för att uppnå önskade livsmedelsegenskaper, testa olika produktutformningar, utveckla sina varumärken eller produktidentiteter och skapa effektiva marknadsstrategier. ”Det nära samarbetet kan förkorta ledtider för produkter att nå marknaden och förbättra processeffektiviteten”.
Charles Brand, Vice vd för Processing Solutions & Equipment på Tetra Pak:
– I en tid då andra i branschen skalar ned, går vi framåt – och Tetra Pak New Food Technology Development Centre är vårt hittills starkaste åtagande inom fermenteringsbaserade livsmedel. Vi tror att man behöver utveckla nya livsmedelskällor för att kunna försörja en växande befolkning, men vi förstår också att uppskalning av nya livsmedelsprodukter för många producenter innebär att ge sig in i det okända – och det är just det vi är starka på.
– Vi kan mat. Vi kan maskiner och teknik. Med vår långa erfarenhet av livsmedelsproduktion och vårt nätverk av utvecklingscenter hjälper vi nystartade företag inom livsmedelsområdet att gå från prototyper till fungerande produktionslinjer. Livsmedelsinnovation ska inte ses som något visionärt långt in i framtiden – det handlar om praktiska lösningar som kan sätta mat på butikshyllorna världen över, redan idag.