Stål- och metallverkens elbehov spås öka dramatiskt

Göran Björkman, vd på Alleima. Foto: Simon Matthis
Göran Björkman, vd på Alleima. Foto: Simon Matthis

Häromdagen släppte basindustrins energisamarbete SKGS (Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet) sin rapport om industrins elbehov. Behovet väntas öka markant fram till 2035.

För stål- och metallverkens del väntas behoven öka från 7 till 34 TWh/år, främst genom att fossilt kol ersätts med vätgas när reduktion av järnmalm och produktion av stål blir fossilfri. Flera osäkerhetsfaktorer, bland annat uppskjutna projekt, kan dock leda till aningen lägre elbehov. 

– Trots osäkerhetsfaktorerna kan vi med säkerhet säga att behovet av investeringar i både elproduktion och nätkapacitet är omfattande, säger Johan Bruce, ansvarig för el- och energifrågor på SKGS.

SKGS rapport presenterades på Jernkontorets huvudkontor på ett seminarium där bland andra Alleimas vd och representanter från LKAB, Stegra och Ovako medverkade. 

Göran Björkman, vd för Alleima, konstaterade att de kommer att behöva mer el i framtiden. Han betonade flera upprepade gånger att ”osäkerhet” i förutsättningarna är den faktor som är svårast för dem att hantera.

– Allt som heter osäkerhet minskar investeringsviljan, och osäkerhet i förutsättningarna är det som är svårast att hantera, sade han som menar att detta är mycket kopplat till ”politiska beslut”, liksom är fallet med hela energiomställningen, i form av stöd (positivt), regleringar eller skatter (negativt). 

– Så långt som möjligt bör förutsättningarna vara stabila som möjlig, deklarerade Göran Björkman, som lyfte fram det som särskilt intressant i rapporten att man frågat företagen vad som får dem att inte genomföra investeringar.

Rapporten har också tittat på gruv- och stenindustrins elbehov och den spås öka från 5 till 12 TWh/år, främst genom ökad användning av elfordon och ökad produktion.

Men mest anmärkningsvärt är den explosionsartade, prognosticerade ökningen av elanvändningen hos raffinaderi -och elektrobränslebranschen – från 1 till 32 TWh/år fram till 2035.