7 vätgasprojekt får dela på 720 miljoner euro

EU-kommissionen ska dela ut nästan 720 miljoner euro till sju förnybara vätgasprojekt, utvalda som en del av den första auktionen som lanserats av Europeiska vätgasbanken. Det skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

De utvalda anbudsgivarna kommer att producera förnybart vätgas i Europa och få bidrag för att täcka prisskillnaden mellan deras produktionskostnader och marknadspriset på vätgas, som för närvarande sätts av producenter av icke-förnybar vätgas. Vätgasen ska användas inom sektorer som stål, kemikalier, sjöfart och gödsel.

De sju utvalda projekten valdes ut bland totalt 132 anbudsgivare. Planen är att de ska producera 1,58 miljoner ton förnybar vätgas under tio år. De utvalda projekten finns i fyra europeiska länder, Finland, Norge, Portugal och Spanien.

- EU håller på att bli ett nav för ren teknik. Resultaten från Europeiska vätgasbankens första auktion bevisar det stora intresset från europeisk industri för att producera och använda vätgas på vår kontinent. De utvalda projekten kommer att hjälpa oss att uppnå EU:s energi- och klimatmål för 2030, samtidigt som vi skapar nya möjligheter för gröna jobb och kompetens, kommenterar Kadri Simson, kommissionsledamot med ansvar för energi.

Kommissionen planerar att lansera en andra auktion genom Europeiska vätgasbanken i slutet av året. Medlen för dessa auktioner kommer från intäkter från EU:s system för handel med utsläppsrätter.