Ovako vann i mark- och miljödomstolen – upphäver länsstyrelsens beslut

Foto: Ebba Persson/Ovako

I flera år har boende i Backbyn i Dalarna fått sina bilar och husfasader täckta av kalkdamm och ett sandliknande stoft. Byborna menar att det är utsläpp från Ovakos stålverk i Smedjebacken som är orsaken.

Efter flera tillsynsbesök från Länsstyrelsen 2021 beslöt myndigheten att Ovako skulle lämna in en plan för att åtgärda problemen, något de också gjorde.

Bland annat har Ovako ändrat och gjort större investeringar kring slagghanteringen. Trots åtgärderna fortsatte klagomålen till länsstyrelsen strömma in.

De närboende gjorde egna provtagningar av nedfallen stoft. Den provtagningen visade på högre nivåer i vissa parametrar än vad bolaget redovisat, enligt Nya Ludvika Tidning.

Bland annat visade bybornas prov på arsenik en dubbelt så hög siffra som Ovakos egna mätningar gett vid handen.

Länsstyrelsen tog hänsyn till det och delgav Ovako ett föreläggande på tio punkter med krav på åtgärder för att minska avfallet.

Ovako överklagade domen till mark- och miljödomstolen där de menade att beslutet i sin helhet skulle upphävas.

Nu har mark- och miljödomstolen fattat beslut i ärendet och upphävt fyra av länsstyrelsens krav. Enligt Nya Ludvika Tidning handlar det bland annat om transport och lagring av slagg för att minska damning samt frågan om utredning/redovisning av orsakerna till spridning av stoft från ljusbågsugnen.