Sveriges attraktionskraft för utländska direktinvesteringar minskade under 2023

Sergels torg i Stockholm. Bild: EY

Sverige tappade i attraktivitet för utländska direktinvesteringar under förra året och rankas på 18:e plats i Europa jämfört med plats 16 året innan. Det visar den årliga rapporten från EY som analyserar antalet investeringar i europeiska länder.

För första gången på tre år minskade utländska direktinvesteringar i Europa. Svag ekonomisk tillväxt, ökade elpriser och global geopolitisk osäkerhet nämns som några av orsakerna till minskat intresse från utländska företag. Rapporten visar också att antalet arbetstillfällen som skapats genom investeringsprojekt minskade i Europa jämfört med 2022, men ökade samtidigt i Sverige med 47 procent.

Antalet utländska direktinvesteringar (FDI) i Sverige minskade med 19 procent under 2023 jämfört med året innan enligt EY Europe Attractiveness Survey 2024. Rapporten från rådgivnings- och revisionsföretaget EY visar att de nordiska länderna ligger fortsatt utanför topp tio. Trots att antalet utländska investeringar i Finland minskade med 32 procent från 2022 är Finland det nordiska land som presterar bäst på plats 16, följt av Sverige på plats 18. Norge såg den största ökningen av antalet investeringar med 14 procent men placerar sig på plats 27, vilket är lägst i Norden. Danmark såg en liten ökning på 2 procent och hamnar på plats 20.

– Det är en oroväckande utveckling vi ser över stora delar av Europa, inklusive Sverige. År 2022 fanns det 68 FDI-projekt i Sverige, år 2023 var siffran 55. Utländska investeringar spelar en viktig roll för att stärka Sveriges ekonomi, främja innovation och öka exporten. Sverige behöver stärka attraktionskraften och skapa en gynnsam miljö för utländska investeringar, säger Magnus Kuchler, Sverigechef för EY, i ett pressmeddelande.

Under 2023 skapades nästan 320 000 nya arbetstillfällen i Europa till följd av utländska direktinvesteringar, en minskning med 7 procent jämfört med föregående år. I Sverige ökade antalet jobb som skapades av utländska investeringar med hela 47 procent och totalt skapades 6 024 nya arbetstillfällen.

– Förra året skapade utländska investeringsprojekt i Sverige i genomsnitt 194 arbetstillfällen per projekt. Den svenska arbetsmarknaden har en styrka i att kunna erbjuda högkvalificerade talanger inom de mest populära sektorerna för investeringar. Men det är viktigt att Sverige och resten av Europa fortsätter att stärka sin konkurrenskraft, eftersom utländska investeringar har en betydande inverkan för sysselsättningen i regionen, sammanfattar Magnus Kuchler.