Meyers ekonomiska problem kan hota även Åbovarvet om inte tyska staten ingriper.

Meyers Åbo-varv med lyxkryssaren Costa Smeralda. Foto: Meyer Turku

Den tyska varvsjätten Meyer, som äger Åbovarvet, befinner sig i en svår ekonomisk situation och företaget står inför möjligheten att behöva ett statligt räddningspaket i Tyskland för att undvika konkurs. Enligt uppgifter från Tyskland är även Åbovarvet i fara om Meyer inte räddas.

- Vi vet att det pågår ansträngningar i Tyskland för att lösa Meyers problem, säger vd Juuso Heinilä, som har betydande investeringar i Finlands sjöfartsindustri.

Facklig överenskommelse om jobbräddning

Vid det finansiellt ansträngda Meyer Werft i tyska Papenburg hölls nyligen en företagsförsamling. Enligt en talesperson för IG Metall har varvet och facket kommit överens om hur många jobb som kan räddas, men inga exakta siffror har nämnts. Tidigare har det talats om att 440 arbetstillfällen riskerar att försvinna på grund av varvets ekonomiska problem.

Diskussioner om statligt stöd

Finansutskottet i den tyska förbundsdagen diskuterar idag möjliga statliga stöd till det krisdrabbade varvet i Papenburg. Meyer Werft, känt för sina kryssningsfartyg, saknar mer än 2,7 miljarder euro. Niedersachsen har lovat hjälp men kan inte ensam fylla gapet, vilket gör att förbundsregeringen också förväntas ingripa. Flera ledamöter har redan uttryckt sitt stöd för statliga hjälpåtgärder, men med vissa villkor.

Flytt av huvudkontor som villkor

- Meyers framtid står på spel, säger delstaten Niedersachsens ministerpresident Stephan Weil. Han understryker att företaget måste flytta sitt huvudkontor från skatteparadiset Luxemburg tillbaka till Tyskland för att få stöd. Han betonar att varvet befinner sig i en existentiell kris och att snabba åtgärder är nödvändiga för att säkra företagets framtid och de anställdas jobb.

Cirka 7 000 personer arbetar för Meyer-gruppen, varav ungefär 3 000 är anställda vid varvet i Papenburg. Totalt beräknas cirka 10 000 arbetstillfällen i regionen vara beroende av Meyer Werft.

Sammanfattning

Meyer Werft, ägare av Åbovarvet, står inför en allvarlig ekonomisk kris som hotar företagets framtid om inte tyska staten ingriper med stöd. Diskussioner pågår i förbundsdagen om möjliga räddningsåtgärder, samtidigt som villkor ställs för att säkerställa varvets långsiktiga hållbarhet. Med tusentals arbetstillfällen på spel är behovet av snabba och effektiva åtgärder akut.

Källa: Finländska tidningen Talous & Logistiikka

 

 

 

 

4o