Toppchef på ArcelorMittal tror inte längre på vätgas i EU

Grön vätgas produceras med hjälp av förnybara bränslen. Arkivbild.

Arcelormittals Europachef Geert van Poelvoorde säger att vätgas inte ett realistiskt alternativ för deras stålproduktion i Europa i en intervju med belgiska Trends. Det skriver Affärsvärlden.

Vad som gör produktionen olönsam är höga kostnader och krav från EU-kommissionen på att grön vätgas ska användas. ”Grön” kallas vätgasen för att den framställts på miljövänligt sätt med hjälp av förnybar energi för att elektrolytiskt bryta ner vatten i vätgas och syre. Det finns även ”svart” vätgas som produceras genom förbränning av kol och ”vit” vätgas, som är den som finns i naturligt tillstånd, bland flera andra varianter.

Arcelormittal, som är en av världens största stålbolag, planerar därför att flytta produktion till Texas i USA, där vätgas är billigare tack vare betydande statliga subventioner.

– Europeiska kommissionen tvingar ståltillverkarna att använda grön vätgas om den finns tillgänglig, oavsett marknadspriset. Annars kan vi glömma subventionerna. Vi vill gärna använda vätgas, men bara om våra ugnar förblir konkurrenskraftiga, säger van Poelvoorde i intervjun.