ABB inviger Collaboration Center i Luleå

ABB:s nya kontor och Collaboration Center i Luleå är invigt. Klippte bandet gjorde (fr v): Charlotte Wiberg, vice rektor på Luleå tekniska universitet, Terése Edholm, teknikchef på ABB i Luleå, Björn Rosengren, vd för ABB, Lotta Jakobsson, transformationsdirektör på SSAB, och Michael Palo, produktionsdirektör på LKAB. Foto: Viveka Österman

ABB har invigt sitt nya kontor och Collaboration Center i Luleå. Platsen är tänkt som ett levande nav där ABB och dess partners ska kunna hålla utbildningar och studenter kunna få utveckla sina intressen för automation och elektrifiering.

Under invigningen deltog flera representanter från ABB:s lokala kunder som LKAB och SSAB. Medverkade under kunddagen gjorde även Lotta Finstorp, landshövding i Norrbottens län:

– Som stolt norrbottning är jag glad över denna mötesplats. Norrbotten är en viktig region i Europa. Det bevisas av alla investeringar och internationella företag som satsar här just nu. Vi behöver alla samverka för att visa på de betydelsefulla industrisatsningar som sker i norr och allt som pågår för att främja den gröna omställningen. Det är här det händer!”, säger hon i ett pressmeddelande.

För ABB är satsningen i Luleå en viktig pusselbit i arbetet med att stärka sin lokala närvaro och synlighet i norra Sverige. I april 2022 invigde ABB nya lokaler i Gällivare. Sedan dess har företagets satsning på att växa i norra Sverige fortsatt med nya lokaler och fler nyanställningar på orter som Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Kiruna och nu senast i Luleå.

För hela norra Sverige har ABB behov av att nyanställa och siktar på att dubbla antalet medarbetare – från 350 till 700 under de närmaste åren. I just Norrbotten (Luleå, Kiruna och Gällivare) räknar företaget med att växa med cirka 10 procent under 2024.

Björn Rosengren, vd för ABB, var på plats i Luleå och invigningstalade.

– Jag är otroligt glad över att få vara här och inviga kontoret på en plats där det händer så mycket. I fjol firade Asea och ABB 140 år som företag och här i Luleå har vi funnits i cirka 100 år. Globalt finns ABB på över 100 marknader med vår stora kompetens inom automation och elektrifiering. Men vi är också väldigt lokala – vi finns där våra kunder finns”, sa han innan han klippte bandet tillsammans med Lotta Jakobsson, transformationsdirektör på SSAB, Michael Palo, produktionsdirektör på LKAB, Charlotte Wiberg, vice rektor på Luleå tekniska universitet, och Terése Edholm, teknikchef på ABB i Luleå.