Preem ska satsa på koldioxidinfångning i Lysekil

Peter Ekdahl, tf Divisionschef Industry & Buildings på COWI i Sverige. Foto: Peter Kroon

Teknikkonsultbolaget Cowi meddelar att de har säkrat ett nytt uppdrag för Preem när de ska satsa på CCS - att fånga in koldioxid från sin vätgasanläggning i Lysekil. Planen är att en anläggning ska vara i drift till år 2029.

Det handlar om att gånga in 600 000 ton koldioxid om året som bildas vid vätgasproduktionen.

 En CCS-anläggning för detta ändamål ska utredas, planeras och byggas. COWIs uppdrag är att bidra med expertis som stöttar Preem i planeringsskedet och i arbetet med underlag för en miljökonsekvensbeskrivning. Specifikt är ansvaret tekniska stödlösningar till processen så som el, kyla, värme och att ta hand om restprodukter.

− Koldioxidinfångning är en viktig del av Preems resa mot nollutsläpp, men det är också avgörande för hela den gröna omställningen som pågår i samhället. Intresset för att investera i CCS växer inom olika branscher som alla har olika tekniska förutsättningar. Vi på COWI har den expertis som behövs, med allt från processingenjörer till geotekniker och projektledare, och kan hjälpa olika aktörer att förverkliga sina planer om att fånga in koldioxid, säger Peter Ekdahl, tf Divisionschef Industry & Buildings på COWI i Sverige.