Microsoft lanserar AI-optimerade laptops – Utmanar Apple på ny front

En nyckelfunktion i de nya modellerna är den neurale processorn som möjliggör avancerade AI-funktioner. Denna halvledare bygger på en arkitektur som från början utvecklades för smartphones och som förbrukar mycket lite energi. Tekniken användes först av Apple i iPhones och senare i Mac-datorer. Foto: Microsoft

I ett drag som markerar en ny era inom bärbar teknologi har Microsoft avslöjat sin senaste produktserie: AI-optimerade laptops under namnet "Copilot+PC". Vid en presentation i företagets högkvarter i Redmond förklarade Microsofts VD Satya Nadella att dessa enheter representerar nästa steg i AI-revolutionen, erbjuder ökad hastighet och förbättrat dataskydd.

– Idag tar vi AI-revolutionen till slutanvändarna, med snabbare hastigheter och bättre skydd av personuppgifter, förklarade Nadella under lanseringseventet.

Förra året lanserade Microsoft, i samarbete med AI-startupen OpenAI, en AI-förstärkt version av sin sökmotor Bing och den AI-drivna assistenten "Copilot". Nadella har tidigare uttalat sig om att införliva AI i alla företagets produkter, och nu utökas detta engagemang till att omfatta företagets Surface-laptopserie. Den nya generationens enheter planeras att släppas under sommaren.

Utmanar Apple med prestanda och innovation

Genom lanseringen av dessa nya enheter utmanar Microsoft direkt sin rival Apple. Microsofts chef Yussuf Mehdi hävdade att den nya laptopserien är överlägsen de kraftfullaste Apple-datorerna.

– De är 58 procent snabbare än MacBook Air med M3-chip, sa Mehdi.

Tekniska specifikationer och miljöhänsyn

De nya Surface-modellerna kommer i två versioner, en med 13,8 tum och en större modell på 15 tum. Microsoft meddelar att 15-tumsmodellen har en batteritid på över 22 timmar vid lokal videouppspelning, vilket är betydligt längre än föregångaren Surface Laptop 5 och Apples MacBook Air.

Nu följer Microsoft efter, i samarbete med chipgiganten Qualcomm som producerar halvledarna under namnet Snapdragon X Elite. Qualcomm VD Cristiano Amon framhävde i en videomeddelande att dessa chips möjliggör en ny generation av enheter.

Ny funktion "Recall" och framtida planer

En av de mest framträdande funktionerna i det nya systemet är "Recall", en lösning som med hjälp av AI skapar ett sökbart "fotografiskt minne" av allt användarna gör och ser på sin dator. Detta ska göra det enklare för dem att få tillgång till all sin personlig information.

– Recall övervakar vad som sker på datorn, lagrar bilder från skärmen och analyserar dessa, förklarade Nadella. Med en sökfunktion kan användarna senare hitta all information de behöver, till exempel för att komplettera en presentation.

Marknadsutsikter och utmaningar

Trots den stora potentialen i de nya produkterna har Microsofts Surface-laptops sett en markant försäljningsminskning. Under det senaste året meddelade företaget att försäljningen av enheter som Surface minskat med 24 procent. Under den senaste kvartalsrapporten i april betonade Microsofts finanschef Amy Hood att försäljningen hade minskat med ytterligare 17 procent.

– Efterfrågan på Surface-enheter var lägre än väntat, tillade Hood, vilket indikerar att företaget står inför betydande utmaningar på marknaden.

Källor: Microsoft /Handelsblatt