Rättslig strid med Gazprom sätter Uniper under press

Unipers power-to-gas anläggning i tyska Falkenhagen. Foto: Uniper

Uniper, en av Tysklands största energikoncerner, står inför juridiska utmaningar i Ryssland där ett rättsbeslut kan leda till att Gazprom får tillgång till företagets tillgångar. En domstol i Ryssland har den 13 mars utfärdat ett interimistiskt förbud som hindrar Uniper från att fortsätta sina skiljeförfaranden mot Gazprom.

Detta rapporterade Uniper i sitt kvartalsresultat.

Höga böter hotar om överträdelse

Om Uniper skulle välja att fortsätta förfarandet trots förbudet, riskerar företaget att behöva betala böter i miljardklassen till Gazprom Export. Beslutet bygger på en lagstiftning i det ryska nationella rättssystemet, infört som en reaktion på västerländska sanktioner mot ryska bolag. Enligt Uniper ignorerade det ryska domstolen flera invändningar från företaget och beviljade Gazprom Exports ansökan i sin helhet.

Uniper ifrågasätter rättens beslut

En talesperson för Uniper har uttalat att företaget ser den ryska domstolens beslut som ett brott mot internationell rätt och mot principerna om en rättvis rättegång. Uniper har överklagat beslutet i Ryssland.

Trots överklagandet kan beslutet potentiellt tillåta Gazprom att agera mot Unipers tillgångar, inte bara i Ryssland utan även i andra länder. Det är värt att notera att Uniper redan har skrivit av sin tidigare ryska dotterbolag, Unipro, som en del av denna juridiska process.

Finansiell förvaltning under osäkra tider

Trots den rättsliga osäkerheten i Ryssland har Unipers finansdirektör, Jutta Dönges, uttryckt att hon inte ser någon "betydande enskild risk" med Gazpromtvisten. Företaget försöker navigera i denna komplicerade juridiska miljö samtidigt som det hanterar sin dagliga verksamhet och långsiktiga strategiska mål.

Källa: Handelsblatt