Samgående mellan US Steel och Nippon Steel nära förestående – trots Bidens löften

Kocksanläggning i Pennsylvania. Foto: Roy Luck - US Steel Clairton Works, Clairton PA/Wikimedia Commons

En överväldigande majoritet, 98 procent, av US Steels aktieägare har röstat för ett samgående med Nippon Steel, en affär på 14 miljarder, som i praktiken skulle innebära att Nippon Steel tar över den anrika amerikanska stålkoncernen.

– Det överväldigande stödet från våra aktieägare är ett tydligt stöd för att de inser det övertygande skälet till vår transaktion med Nippon Steel. Denna transaktion representerar verkligen den bästa vägen framåt för alla US Steels intressenter – fackliga och icke-fackliga anställda, kunder, samhällen och aktieägare – och för USA, säger US Steel vd och koncernchef David Burritt till CNN.

Beskedet kommer efter flera månaders granskning av affären under Biden-administrationen, särskilt avseende det potentiella "hot" den skulle kunna utgöra mot den nationella säkerheten.

– US Steel har varit ett ikoniskt amerikanskt stålföretag i mer än ett sekel och det är viktigt att det förblir ett amerikanskt stålföretag som ägs och drivs inhemskt, har USA:s president Joe Biden sagt.

Fusionen utreds för närvarande av både justitiedepartementet och kommittén för utländska investeringar.