Byggelement öppnar ny fabrik i Hallstahammar 

 Tobias Rönje, vd på Byggelement under invigningen. Fotograf: Tomas Enqvist/Progress Media Lab

Nu står Byggelements nya fabrik i Hallstahammar klar. Satsningen, på 300 miljoner, ska skapa 40 nya arbetstillfällen. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Det här blir den modernaste prefab-fabriken för väggtillverkning i norra Europa, säger Tobias Rönje, vd på Byggelement.

– Den ger oss möjlighet till en kostnadseffektiv och storskalig produktion som på sikt också bidrar till lägre byggkostnader.

Byggelement är en leverantör av prefabricerade betongelement och stomsystem i betong.

Det var för drygt ett år sedan som beslutet om utbyggnad presenterades, något som nu gör fabriken i Hallstahammar till en komplett leverantör av högindustrialiserade produkter för ett större geografiskt område runt Stockholm och Mälardalen.

Anläggningen i Hallstahammar har traditionellt varit en fabrik för tillverkning av bjälklag, men i den nya fabriksbyggnaden tillverkas nu väggar med minst halverad mängd cement, framhåller Byggelement. Produkter i ECO 50, alltså ECO-Prefab med minst 50 procent alternativa bindemedel, blir ny standard i den nya fabriken.

Den planerade årsproduktionen ligger på 200 000 kvadratmeter med en maxkapacitet på 300 000 kvadratmeter.

– Vår långa erfarenhet av tillverkning av håldäck kompletteras nu med väggtillverkning. Vi får synergier i vår verksamhet och utökar servicen till de många kunder som finns i området kring Mälardalen, säger Tobias Rönje.

Tillverkningsprocessen har, enligt Byggelement, en avsevärt högre grad av automation än den traditionella tillverkningsmetoden för prefab. En standardiserad och robotiserad process ökar också förutsättningarna för en hög och jämn kvalitet.

Med den nya fabriken i Hallstahammar igång går Byggelements totala omsättning upp från 850 miljoner till 1,2 miljarder.