Meyer Turku presenterar framtidsvisionen Avatar – ett  energioptimerat kryssingsfartyg

Avatar-konceptet innehåller enligt tillverkaren Meyer Turku flera innovativa lösningar såsom automatiserad logistik, alternativa materialval, hållbar hyttdesign och avancerad energieffektivitetsoptimering. Bild: Meyer Turku (Åbo)

Meyer Turku i Åbo har presenterat sin vision för en helt ny typ av kryssningsfartyg vid namn Avatar, som planeras vara klimatneutralt. Konceptet avtäcktes under den nyligen avslutade Seatrade Cruise Global-konferensen i Miami, Florida.

Fartyget, som är en del av Åbovarvets och Meyers Necoleap-forskningsprojekt, är under utveckling med målet att bli klimatneutralt. Projektet sträcker sig fram till år 2025 med ambitionen att kunna bygga det första fartyget år 2030.

En helhetsapproach är central i designen, där stor vikt läggs vid materialval, återvinning och cirkulär ekonomi.

Även andra produkter

Utöver Avatar presenterade Meyer även andra produkter från sitt sortiment, inklusive Meyer Floating Solutions innovativa flytande bryggor och ett sortiment av kryssningsterminaler samt det nya fartyget Icon of the Seas, som levererades i december 2023.

En central del av Meyers presentation var också deras Energy Management System, utvecklat av expertis från Alfred Maritime och Meyer-gruppens energieffektivitetsteam. Systemet syftar till att optimera energiförbrukningen och minska bränsleförbrukningen genom att ge besättningen verktyg för att förstå och analysera fartygets prestanda. Det ger konkreta förslag för att förbättra energieffektiviteten och hjälper besättningen att minska fartygets utsläpp.

Ambitiös satsning

Det senaste framtidskonceptet, benämnt Origin, bryter mot traditionell fartygsdesign genom att erbjuda en form och yta som inte liknar den typiska "laiviska" utformningen. Origin är designad för att vara oberoende av säsong och väder, fungerande året om.

Denna ambitiösa satsning markerar en viktig riktning för industrin, där målet är att kombinera lyx med hållbarhet.

Källa. Meyer Turku