Apple tappar kronan som världens största mobiltelefontillverkare

Konkurrensen hårdnar på smartphone-marknaden medan försäljningen sjunker. Foto: Pixabay, Creative Commons Lic. Kredit: soyvanden

Apple har förlorat sin position som världens största smartphone-tillverkare efter försäljning, då kinesiska konkurrenter har börjat äta in på deras marknadsandelar. Under årets första tre månader minskade iPhone-försäljningen med 9,6 procent till cirka 50 miljoner enheter, enligt analytiker på IDC. Samtidigt ökade de kinesiska konkurrenterna sina leveranser markant.

Xiaomi, med huvudkontor i Peking, ökade sina leveranser med 33,8 procent, medan det kinesiska budgetmärket Transsion såg en ökning på hela 84 procent. Som ett resultat sjönk Apples marknadsandel till 17,3 procent under det första kvartalet 2024, jämfört med 20,7 procent året innan.

Ryan Reith, vice VD på IDC, noterade att en "återhämtning av Huawei i Kina" och "märkbara vinster från Xiaomi" utmanar alltmer både Apple och deras stora rival Samsung. Samsung från Sydkorea har dock klarat sig bättre än Apple och tog över toppositionen som världens mest populära smartphone-märke efter försäljning.

Två största aktörer

Enligt Nabila Popal, forskningsdirektör på IDC, har både de två största aktörerna upplevt negativ tillväxt under första kvartalet, men Samsung verkar stå starkare än under de senaste kvartalen.

Över det senaste decenniet har Samsung konsekvent varit världens största säljare av smartphones. Dock gick Apple om sin rival i slutet av 2023 efter lanseringen av iPhone 15 och iPhone 15 Pro, deras senaste flaggskeppstelefoner.

Apple-aktier har minskat med 5 procent så här långt i år, på grund av marknadens oro för att efterfrågan på iPhones avtar. Teknikjätten har sökt efter nästa stora teknikgenombrott, och lanserade den virtuella verklighetsheadsetet Apple Vision Pro i februari. Företaget planerar även att införa nya artificiella intelligens-funktioner i sin kommande serie av MacBooks och iPhones.

Stigande räntor

Konkurrensen hårdnar på smartphone-marknaden medan försäljningen sjunker. Den globala smartphone-marknaden minskade under 2023 då stigande räntor eroderade konsumenternas köpkraft för de senaste prylarna. Telefonleveranserna minskade med 4 procent jämfört med 2022, enligt data från Canalys.

Trots detta indikerade IDC att den bredare marknaden visade tecken på att repa sig. Smartphone-försäljningen ökade med 7,8 procent till 289,4 miljoner under årets första tre månader.

Senaste generation av halvledare

Separat meddelade Samsung på måndagen att de hade gått med på att producera sin senaste generation av halvledare i USA, säkrade 6,4 miljarder dollar i subventioner från Vita huset under Joe Bidens Chips Act. Samsung kommer att expandera en ny mikrochippstillverkningsanläggning i Taylor, Texas, som en del av en investering på 40 miljarder dollar i USA.

USA har spenderat miljarder för att locka till sig utländska chiptillverkare till Amerika i ett försök att stärka den inhemska teknikförsörjningskedjan. Detta sker mitt i oro för att Kina en dag kan invadera Taiwan, som dominerar den globala mikrochip-produktionen.

Källa: The Telegraph