Apple varnar för spionprogram i Iphone

Foto: IPHONE 15/Wikimedia Commons

Apple har skickat ut ett meddelande till iPhone-ägare i 92 länder och varnat dem för möjliga spionprogramattacker. Ett meddelande som "måste tas på största allvar", betonar Apple.

"Apple har upptäckt att du är målet för en "legosoldats"-spionprogramattack, som försöker att på distans kompromettera iPhonen som är kopplad till ditt Apple ID XXX". Så lyder meddelandet som framför allt gått ut till många indiska iPhone-användare men även användare från 91 andra länder runtom i världen den 10 april.

Meddelandet skickades både på iMessage, via e-post och till användaren uppkopplade till sidan "appleid.apple.com". Meddelandet fortsätter: "Denna attack riktar sig specifikt mot dig, förmodligen på grund av vem du är eller vad du gör. Även om det aldrig är möjligt att uppnå absolut säkerhet när sådana attacker upptäcks, har Apple stort förtroende för denna varning – vänligen ta den på allvar”.

Sådana här varningar har förekommit tidigare, men att den gått ut till mer än 90 länder samtidigt sticker ut.

"Vi kan inte ge ytterligare information om vad som fick oss att skicka detta meddelande, eftersom det kan hjälpa 'legosoldats-spionprogramangripare att anpassa sitt beteende för att undvika upptäckt i framtiden”, skriver Apple vidare i varningsmeddelandet.

Värt att notera är att termen "legosoldatspionprogram" har ersatt tidigare formuleringen "statssponsrade attacker".

Sådana här attacker är extremt sällsynta och har få drabbade, framhåller Apple vidare, och de är mycket mer sofistikerade än typisk cyberkriminell aktivitet eller konsumentskadlig programvara.