Kuka når rekordomsättning – trots och tack vare Kina

KUKA-fabrik i Augsburg. Foto: KUKA

Kuka, en ledande tillverkare av robotar, meddelar att deras långsiktiga tillväxttrend är fortsatt positiv. Trots detta har de upplevt osäkerheter på den viktigaste marknaden för branschen.

Det tyska företaget i Augsburg nådde förra året för första gången en omsättning på över fyra miljarder euro, men framgångsrika robotikbranschen påverkas också av geopolitiska och ekonomiska osäkerheter i världen. Efter en rekordomsättning förra året noterade det tyska företaget Kuka en minskad orderingång vid starten av det nya året.

VD Peter Mohnen är dock optimistisk och tror att branschens långsiktiga tillväxttrend är intakt.

Mycket konkurrenstutsatt

- Automatisering och robotik har gått från megatrend till grundpelare i industriell produktion, oumbärlig särskilt i höglöneländer, säger Mohnen. Som ett resultat har automatiseringsmarknaden dock blivit "mycket konkurrensutsatt".

Fachkräftemangel, höga energikostnader och trenden att flytta produktionen närmare hemlandet är de viktigaste frågorna som sysselsätter automatiseringsbranschen. Trots coronapandemins dipp har branschen snabbt återhämtat sig. Under 2022 installerades för första gången över 553 000 robotar över hela världen.

Utmanande marknad

Hittills finns ingen information för 2023. Men enligt Susanne Bieller, generalsekreterare för världens branschorganisation IFR, förväntar man sig en mer sidledes rörelse. Den kinesiska marknaden, som är den största mottagaren av industrirobotar, är fortfarande utmanande.

Källa: Handelsblatt