AWS ska investera 150 miljarder dollar i datacenter

AWS-personal i ett datacenter i Kenya. Foto: Hawiphotography/Wikimedia Commons

Moln- och e-handelsjätten Amazon Web Services (AWS) vill stärka sin position som nummer ett inom molntjänster och planerar att investera astronomiska 150 miljarder dollar under de kommande 15 åren. Samtidigt säkerställer satsningen att AWS möter den exploderande efterfrågan på AI-applikationer, som är minst sagt resurskrävande.

Medlen kommer att användas både till att bygga datacenter på nya platser och utbyggnad av befintliga anläggningar. Idag har AWS datacenter på mellan 165 och 180 utspridda över världen.

Enligt Synergy Research Groups uppskattningar innehade Amazon en marknadsandel på 31 procent av molninfrastrukturmarknaden under fjärde kvartalet 2023 - från 33 procent ett år tidigare. En liten nedgång som resulterade i att Microsofts marknadsandel ökade. Googles molntjänsters marknadsandel är på omkring 11 procent och de "tre stora" sitter på två tredjedelar av den globala molnmarknaden.

Övriga konkurrenter -  Alibaba Cloud, Salesforce, IBM Cloud, Oracle och Tencent Cloud – ligger på ensiffriga tal, mellan 2 och 4 procent av molnmarknaden.

 – Vi ökar vår kapacitet avsevärt, säger Kevin Miller, vice vd för Amazon Web Services (AWS), Amazons dotterbolag för molntjänster som används av mer än 1,45 miljoner företag.

Till Bloomberg säger han att företaget vill komma närmare kunderna. Det innebär uppförande av nya datacenter över hela världen, ibland annat USA, Saudiarabien, Malaysia och Thailand.  

Medlen kommer också att användas för att expandera befintliga platser. Idag, Det kommer särskilt att gynna delstaten Virginias storstadsområde utanför Washington samt landsbygden i delstaten Oregon, som erbjuder billig vattenkraft och attraktiva skattelättnader, rapporterar Bloomberg.

De närmaste konkurrenterna Microsoft och Googles investeringar i datacenter är en droppe i havet jämfört med AWS investeringar, men det handlar även där om belopp i miljarddollarklassen.