Jernkontoret lanserar utbildningsmaterial om analytisk kemi

Det nya utbildningsmaterialet om analytisk kemi lanserades på Jernkontoret vid kemistämman 2024. Delar av arbetsgruppen som producerat utbildningsmaterialet fanns på plats. Från vänster: Alexander Henrich, Höganäs Sweden, Helena Ekström, SSAB Europe i Borlänge och ordförande i TO 45, Leif Bergstrand, tidigare anställd vid SSAB Europe i Borlänge, professor emeritus Ari Ivaska, Åbo akademi och Lars-Henrik Österholm, tidigare forskningschef för TO 45. Foto: Jonas Gurell, Jernkontoret  

För att underlätta utbildningen och fortbildningen av analytiska kemister till järn- och stålindustrin har Jernkontorets teknikområde 45 i samarbete med professor emeritus Ari Ivaska vid Åbo Akademi framställt ett skräddarsytt utbildningsmaterial för laboranter i branschen.

Utbildningsmaterialet lanserades vid den årliga kemistämman på Jernkontoret.

– Kemistämman är ett väldigt bra forum för samverkan och ett utmärkt tillfälle för kompetensutveckling menar Jonas Gurell, forskningschef med ansvar för teknikområde 45 och fortsätter:

– Då kemisterna på stålverken kan vara relativt få till antalet så är det väldigt värdefullt att samlas på detta sätt. Vi är också väldigt glada över att professorer från Lund till Luleå och teknikföretag från såväl Kanada som Island gladeligen beger sig till Stockholm för att medverka på stämman.