Outokumpu köper industrimark i finska Torneå

Torneå kommun och Outokumpu har undertecknat ett förhandsavtal om markförsäljning i Torneå, Finland. Foto: Outokumpu

Nu har Torneå kommun och Outokumpu undertecknat ett förhandsavtal om Outokumpus förvärv av 96 hektar mark i Koivuluoto-området intill Outokumpus verksamhet i Torneå. Planen är att använda markområdet för industriella ändamål. Det kan till exempel handla om produktion av vätgas, kemikalier, syntetiska bränslen och el som behövs för olika industrier.

– Outokumpu är mycket viktigt för Torneå kommun och för den regionala ekonomin. Med detta förhandsavtal om försäljning av mark är det fantastiskt att vi kan stödja Outokumpus ambitioner att producera mer hållbart rostfritt stål. I vår markplanering ingår flera nya industriområden, till exempel Koivuluoto-området, säger Torneås kommundirektör Jukka Kujala.

Outokumpu har satt upp ambitiösa klimatmål och letar ständigt efter sätt att ytterligare förbättra sin verksamhet. Tillvägagångssättet speglar både vikten av hållbarhet och de möjligheter det erbjuder.

– Outokumpu investerar mycket i sin hållbarhetsstrategi och målet är att minska koldioxidutsläppen med 42 procent till 2030 jämfört med 2016 års baslinje. Markförvärv är en av hörnstenarna i Outokumpus färdplan för att göra det möjligt att uppnå dessa mål. Outokumpu har redan inlett diskussioner med flera partners för att skapa win-win-lösningar och hållbara ekosystem i Koivuluoto, säger Tony Lindström, General Manager, Outokumpu EvoEnergy.