Underhållsmässan 2024 årets mötesplats för underhållsbranschen

Den nyligen genomförda Underhållsmässan är Nordens ledande drift- och underhållsmässa.

I mars arrangerades Underhållsmässan på Svenska Mässan i Göteborg. Underhållsmässan, som går av stapeln vartannat år, växer jämfört med föregående genomförande. I år räknade man med drygt 10 000 besökare där man tagit del av ett gediget seminarie- och aktivitetsprogram, Caka 300 utställare och deltog i diskussioner med fokus på några av branschens viktigaste framtidsfrågor.

Text: Annika Wihlborg

b
Parallellt med mässan arrangerades bland annat konferensen Underhållsstrategi.

Underhållsmässan är Nordens ledande drift- och underhållsmässa med fokus på att ta sig an underhållsbranschens viktigaste utmaningar och samtidigt öka förståelsen för hur rätt utfört underhåll kan bidra till omfattande lönsamhetsförbättringar i industri och offentlig sektor.  Parallellt med Underhållsmässan 2024 arrangerades inte mindre än tre konferenser: Underhållsstrategi, Skyddsombudsdagarna samt Additiv Intelligence 4.0.

Hållbarhet huvudtema för årets mässa

–Hållbarhet rankades högt när besökarna på den tidigare Underhållsmässan fick ranka vilket ämne de ville att årets mässa skulle fokusera lite extra på. Det är bakgrunden till att vi valde hållbarhet som årets huvudtema. Vi har erbjudit kostnadsfria seminarier på tre öppna scener samt separata seminarieprogram på de tre konferenser som arrangerades parallellt med Underhållsmässan. Det gör att vi kan presentera en bredd där samtliga besökare garanterat kan hitta något som intresserar dem, menade Anders Persson, affärsansvarig på Svenska Mässan.

b
Anders Persson, affärsansvarig på Svenska Mässan.

 

Underhållets roll i omställningen mot en mer hållbar industri var ett viktigt fokus på årets mässa, som i år fokuserade på sex olika teman: hållbart underhåll, produktivitet, digitalisering, smart maintenance, industriell säkerhet och additiv tillverkning.

På temat produktivitet fokuserade vi bland annat på hur organisationer, med hjälp av ett framåtlutat utvecklingsarbete och agila affärsmodeller kan kapa stora kostnader och bidra till ökad produktivitet och lönsamhet. Inom ramen för temat industriell säkerhet lyfter vi frågeställningar kring industriell säkerhet och personligt skydd, inte minst på konferensen Skyddsombudsdagarna som är en konferens om personligt skydd och industriell säkerhet. Skyddsombudsdagarna genomfördes i samarbete med bland annat IF Metall, Dagens Arbete sade Anders Persson till Nordisk Energi
Inom ramen för temat additiv tillverkning, bidrog konferensen Additiv Intelligence 4.0 till ökat innehåll. -Det är en satsning som arrangeras i samarbete med bland annat Applikationscenter för additiv tillverkning på RISE, branschorganisationen Svensk Additiv Tillverkning, och The Swedish Arena for AM of Metals.

Mötesplats för innovationer på Industrial Tech Startup Arena

En av dagarna arrangerades konferensen Underhållsstrategi, i samarbete med riksorganisationen Svenskt Underhåll. Konferensen vände sig till deltagare som vill utveckla sitt underhållsarbete för ökad effektivitet, lönsamhet och hållbarhet.

På mässan delades underhållsbranschens fyra viktigaste utmärkelser ut: Årets underhållsleverantör, Årets underhållsledare, Årets examensarbete samt Maintenance Champions League.

–På Underhållsmässan fanns även arenan Industrial Tech Startup Arena, som är en samlingsplats för innovationer och nya idéer inom underhåll och additiv tillverkning med fokus på innovationsbolag och start-ups. På årets mässa hade vi dessutom ett särskilt stort fokus på kompetensförsörjning med Student- och karriärsdagarna, sade Anders Persson.