ABB-robot fortfarande i drift efter 39 års tjänst hos Koy Coating

Den industriella roboten IRB 60 lanserades år 1975. Foto: ABB
Koy Coating använder fortfarande originalmjukvara via disketter. Foto: ABB

Hos företaget Koy Coating i värmländska Sunne utför den 39-åriga roboten dagligen termisk sprutning, en teknik där ytor beläggs med ett skyddande lager genom att smälta och spruta material på arbetsstycket.

Patrik Fredriksson, arbetande förman, säger i ett pressmeddelande från ABB:

– Det var väldigt high tech att få in en robot i fabriken. Det kommer kunder hit och är begeistrade över att roboten fortfarande rör på sig. Hon är säker, gamla Bettan!

Samtidigt har Koy Coating också investerat i en ny ABB- robot som kommer att ersätta IRB 60, som går i pension vid närmare 40 års ålder.

Den industriella roboten IRB 60 lanserades år 1975 som en kraftfullare uppföljare till den första helelektriska roboten, IRB 6, som ABB (dåvarande ASEA) lanserade år 1974. Förkortningen IRB står för "Industrial Robot", och siffran 60 indikerar att roboten har kapacitet att lyfta upp till 60 kilo.

Hos Koy Coating utför den 39-åriga roboten dagligen termisk sprutning, en teknik där ytor beläggs med ett skyddande lager genom att smälta och spruta material på arbetsstycket.

Roboten hanterar en plasmaspruta och applicerar beläggningar på olika detaljer, vilket förbättrar deras egenskaper såsom korrosionsbeständighet, slitstyrka och yttre estetik. Automatisering av termisk sprutmålning möjliggör effektiv och precisionssäker applicering av beläggningar och resulterar i högkvalitativa och enhetliga slutprodukter.

Beslutet att introducera robotteknologi hos Koy Coating motiverades av en omfattande order där man skulle spruta rör till ett företag i Stockholm. Eftersom böjarna var många och svåra att belägga för hand bestämdes det att en robot skulle inköpas för att garantera hög kvalitet samtidigt som produktionskapaciteten ökades.

– Vi stod och sprutade för hand innan dess, med hjälmar på huvudet och en slang med frisk luft. Det var väldigt high tech att få in en robot i fabriken, säger Patrik Fredriksson.

Emil Carlgren, vd på Koy Coating, framhåller:

– Denna robot är inte bara ett teknologiskt underverk utan också en tidskapsel. Den använder fortfarande originalmjukvara från disketter och har överlevt teknologins revolutioner genom tiderna. Det illustrerar att en investering verkligen ger avkastning över tid."

– Roboten har bidragit till att förbättra arbetsmiljön och öka produktiviteten eftersom den inte behöver vila på samma sätt som en människa.