Nickelpriserna i fritt fall – trots gruvstängningar

Foto: Materialscientist/Wikimedia Commons

Nickelterminer fortsätter backa på metallbörsen London Metal Exchange, trots att en rad företag minskat produktionen och till och med stängt gruvor som ett svar på priskollapsen. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Metallen som används i rostfritt stål och elbilar har sjunkit mer än 40 procent jämfört för ett år sedan. Bakgrunden är att marknaden har översvämmats av en våg av nytt utbud från toppproducenten Indonesien i ett läge då efterfrågan svalnat.

Reaktionen från gruvindustrin beskrivs som brutal av Bloomberg. På måndagen meddelade miljardären Andrew Forrests nickelproducent Wyloo Metals Pty att den håller på att stänga ner gruvor. BHP Group och First Quantum Minerals har också drabbats samtidigt som en rad mindre producenter har tvingats avbryta projekt eller hamna i läge där de inte längre kan betala tillbaka sina skulder.

- Vi har noterat att ytterligare tillfälliga eller permanenta kapacitetsnedskärningar krävts för att balansera nickelmarknaden efter förra årets överutbud, men det återstår att se om tillräcklig anpassning har skett, säger Colin Hamilton, chef för råvaruaffären på BMO Capital Markets Ltd till Bloomberg.

Lagren av nickel har ökat med nästan 90 procent sedan juni på London Metal Exchange.