Tidigare växte durianträden som bär den speciella frukten mest i små familjeträdgårdar eller på små bondgårdar i Malaysia. Nu breder plantagerna ut sig i Malaysia, där regeringen räknar med en 50-procentig ökning av exporten fram till 2030.
Durianindustrin förändras från lokal till globalt storskaligt odlande till följd av kinesisk efterfrågan, säger Lim Chin Khee, konsult inom durian.
Frukten – vars doft har liknats vid en kloak – är förbjuden vid vissa flygplatser, busstationer och hotell till följd av stanken. Men som smaksättning gör den succé i Kina och används i allt från smör till pizza.
I landet har priserna på sina håll fyrdubblats de senaste fem åren.
När du smakar den är den faktiskt delikat. Jag tror att de som hatar durian skräms av dess doft. Men när du provar den tror jag att du kommer att ändra uppfattning, säger Helen Li, en av kunderna vid en durianpizzeria i Shanghai.
Malaysias andel av den kinesiska durianexportkakan är än så länge begränsad, men på vissa håll i landet ändrar man till och med palmoljeplantage till durianodlingar, som anses mer lukrativa.
Det ökade intresset har också väckt viss oro, då regnskog skulle kunna skövlas för att ge vika åt durianodlingar, på samma sätt som för palmplantagen.