Metsä investerar i den svenska startupen Fine Cell

FineCell siktar på att ha designen av sin demoanläggning klar för investeringsbeslut i slutet av 2024. Foto: Metsä Group

Den finska massa- och pappersjätten Metsä Group investerar i den svenska startupen Fine Cell som utvecklat CellOx, ett torrt cellulosapulver som kan användas för att producera skönhets-, hälsovårds- och färgprodukter.

Företaget kommer att använda startfinansieringen på 1 miljon euro för att förbättra sitt kunnande om materialapplikationer, engagera potentiella kunder och slutföra det arbete som krävs för att fatta ett investeringsbeslut om en demoproduktionsanläggning. Finansieringsrunda som leds av Metsä Groups innovationsföretag Metsä Spring består av en grupp investerare, inklusive EIT InnoEnergy och företagets grundare.

FineCell-tekniken kan omvandla massa till ett biomaterial som kan användas både som pulver och som vattenlösning, det vill säga en hydrogel. Dessa kan ersätta fossilbaserade kemikalier i skönhets- och hälsoprodukter samt i färger.

 FineCell är en spinout av Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

 –  Vår produkt, baserad på barrmassa från nordiska skogar, ger många industrier ett alternativ till de komponenter de för närvarande använder, säger Peter Axegård, vd och delägare i FineCell, i ett pressmeddelande.

– Vi har följt FineCell ett tag och är glada över att nu vara en del av deras resa. För oss är all teknik som omvandlar barrmassa till mervärdesprodukter av intresse. Denna teknik och produkt sticker tydligt ut, vilket gör den särskilt intressant. FineCell-tekniken är fortfarande ung. I det här skedet vet vi ännu inte alla riktningar som denna teknikplattform kan ta oss, säger Niklas von Weymarn, vd för Metsä Spring.

FineCell siktar på att ha designen av sin demoanläggning klar för investeringsbeslut i slutet av 2024. Företaget planerar att ha en större testproduktion i gång under 2025, med full kommersiell produktion med start 2027.