Rusning efter guld i Indien driver upp världsmarknadspriset

Foto: PHGCOM/Wikimedia Commons

I Indien har efterfrågan på guld ökat kraftigt den senaste tiden, vilket inte bara sägs bero på att det nu är högsäsong för religiösa festivaler och bröllop. Vilket traditionellt ökar suget på den gula ädelmetallen.

 Indien är redan en av de två största konsumentmarknaderna för guld i världen, efter Kina. Efterfrågan har varit så stark att den indiska importen av den gula metallen nådde sin högsta nivå i oktober på ett och ett halvt år. Det rapporterar nyhetsbyrån RFI. Detta har naturligtvis även påverkat priset: under de senaste dagarna har priset på guld överskridit den symboliska gränsen på 2000 dollar per uns, vilket är en av de högsta noteringarna någonsin.

En bidragande anledning till prisrusningen är att guld ses som en tillflyktsinvestering i orostider. Särskilt den pågående konflikten i Israel och Gaza har skrämt investerare som ökat sina guldinköp. Guldpriset har stigit 14 procent på ett år, vilket gör det till en god investering, även jämfört med avkastningen på den indiska aktiemarknaden, enligt RFI.

Den indiska staten verkar vara av samma åsikt: Centralbanken i Indien har köpte 9 ton guld förra kvartalet. Dragningskraften hos guld är desto större nu dollarn står lågt i kurs.  Eftersom guld prissätts i dollar, blir den gula metallen då billigare.