Uranpriset det högsta på 15 år  

Urangruvan Cigar Lake. Foto: Cameco

Uranterminerna nådde över 80 dollar nyligen, vilket är första gången på mer än 15 år. Prisökningarna beror på att kärnkraften just nu upplever en renässans i kombination med försörjningsstörningar. Det skriver sajten Mineral-technology.

Uranterminerna som spårar formen känd som yellowcake nådde $80,25 på måndagen, enligt Bloomberg.

– Efterfrågan (på uran) har ökat i takt med att kärnkraft blir ett mer populärt alternativ i nettonollutsläppssammanhang - särskilt i Kina och andra tillväxtmarknader. Samtidigt finns en ansenlig andel av utbudet i geopolitiskt känsliga områden, säger Konstantinos Venetis, råvaruekonom på GlobalData TS Lombard, och han tillägger att spekulation spätt på prisökningarna ytterligare.

Västafrikanska Niger har nyligen varit föremål för en militärkupp med störningar av uranleveranserna därifrån som följd.  Niger står för ungefär 5 procent av den globala uranförsörjningen.

Gruvbolaget Cameco har också brottats med driftstörningar vid sina kanadensiska urangruvor, vilket spås påverka det globala utbudet negativt. Samtidigt har efterfrågan på kärnkraft (och därmed uran) i Europa ökat under 2023, särskilt i Frankrike där planerna på att minska kärnkraftens andel av elproduktionen till 50 procent har skrotats, enligt Mineral-technology.