Stor batterifabriksplan faller på grund av sviktande efterfrågan på elbilar

Ford-fabrik. Foto: FORD

Ett avtal om en av Europas största battericellfabriker, undertecknat av Ford, LG Energy Solution och Koc Holding i februari, har avbrutits. Koc Holding meddelade att de drar sig ur projektet, som var planerat att etableras nära Ankara i Turkiet.

Beslutet att inte fortsätta med investeringen grundar sig på den nuvarande långsamma introduktionen av elbilar, enligt Koc Holding. Detta är den andra stora inställda investeringen i en batterifabrik på kort tid, då Volkswagen nyligen meddelade att deras planerade fabrik i Tjeckien också pausats på grund av lägre än väntad efterfrågan på elbilar.

Fortsatta leveranser från Polen

Den avbrutna fabriken skulle ha producerat batterier för Fords helt elektriska skåpbilar och deras Volkswagen-märkta syskonmodeller, som tillverkas av Ford Otosan i Turkiet. Trots detta kommer Ford inte stå utan batterier, då LG Energy Solution fortsätter leverera från sin fabrik i Polen.

Framtida batteriinvesteringar kommer att utvärderas utifrån marknadsutvecklingen för elbilar.

LGES har uttryckt försiktighet kring intäktsökning och efterfrågan på elbilar, pekande på ekonomisk osäkerhet och ökade finansieringskostnader på grund av stigande räntor.

Källa: Ford