Vd: Studenthyrorna påverkas inte av krisen

Fredrik Sandberg/TT: Studentbostäder i Norden (SBS) förhandlar om hyreshöjningar inför nästa år, men bolagets skuldproblem påverkar inte behovet att höja hyrorna enligt SBS. Arkivbild.

SBS, som förvaltar drygt 8 000 studentbostäder runt om i landet, har fått allt svårare att hantera sina stora skulder, stora projekt och låg avkastning under det senaste året.

Nu planerar bolaget en garanterad nyemission på 331 miljoner kronor och försöker förhandla om gamla obligationslån. Anledningen är ett utmanande ekonomiskt läge till följd av hög inflation och höjda räntor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Det vi gör nu är att ta in nytt kapital för att klara av de här tuffa tiderna. Och vi är väldigt glada att intresset har varit så stort, säger bolagets vd Rebecka Eidenert.

"Har täckningsåtagande"

Hon känner sig säker på att SBS kommer att få in de pengar som bolaget efterfrågar.

Vi har täckningsåtagande från en del av de befintliga aktieägarna, och sedan har vi garantier från externa investerare, säger hon.

Hyresgästerna kommer inte att drabbas, enligt Rebecka Eidenert:

Det här stärker ju bolaget, så för studenterna har det här ingen påverkan. Det är bara positivt för dem att bolaget stärks.

Under 2023 höjde SBS hyrorna med i snitt 4–5 procent. Men Eidenert ser ingen risk för en extra hög hyreshöjning under nästa år till följd av skuldproblemen.

Det är alltid en årlig höjning som vi förhandlar fram med Hyresgästföreningen, men den påverkas inte av de här åtgärderna.

SBB bland storägarna

Största ägare i SBS är Fastator, där den tidigare socialdemokratiske politikern Björn Rosengren är styrelseordförande. Men bland storägarna finns även det kristyngda fastighetsbolaget SBB.

I affärspressen pekas SBS ut som nära kollaps.

"Studentbostäder sprang rakt in i ränterusningen 2022 med en hög belåningsgrad, låg avkastning i beståndet, kort räntebindning och ett flertal nyproduktionsprojekt som behöver kapital för att inte stoppas", skriver Dagens industri i en analys.