Orica ska ta fram koldioxidsnålt ammoniumnitrat för gruvindustrin

Den australiska sprängmedelsspecialisten Orica meddelar att de inlett ett samarbete med Fertiberia, verksamt inom växtnäringsindustrin, för att tillhandahålla koldioxidsnålt  tekniskt ammoniumnitrat (TAN) till kunder inom gruvnäringen bland annat.

Vid en konferens i Dublin undertecknade Orica och Fertiberia ett samförståndsavtal om att arbeta tillsammans för att utforska lösningar för att ta fram koldioxidsnålt TAN, producerat av Fertiberia med grön vätgas i stället för naturgas.

Enligt Orica förväntas efterfrågan på TAN växa stadigt i framtiden. Koldioxidsnålt TAN har potential att förändra branschen, eftersom det ger en mer hållbar och effektiv lösning än traditionell TAN, menar bolaget.  

Fertiberias VD Javier Goñi kommenterar samarbetet:

–Detta är ett unikt samarbete i Europa. Vi är det första företaget som producerar koldioxidsnålt TAN i industriell skala från grönt vätgas – i stället för naturgas – i Europa.

Oricas president för Europa, Mellanöstern och Afrika, James Bonnor säger:

– För första gången kommer koldioxidsnålt TAN för användning i gruv- och civil  infrastrukturindustri att säkerställa att verksamheten blir mer hållbar i framtiden. Vi ser fram emot  detta nästa kapitel och stödjer våra kunders övergripande ESG-mål. Vi tror att kombinationen av  teknik, minskade koldioxidutsläpp och hållbarhet kommer att driva nästa tillväxtfas för Orica och hela branschen.