Börsen inleder veckan nedåt

Tim Aro/SvD/TT: Stockholmsbörsen backar. Arkivbild.

Bland tungviktarna som drar nedåt hittar man fastighetsbolaget SBB och Nibe industrier, ned med 2,6 respektive 1,9 procent. Men nedgången är bred, med 24 av 30 aktier i OMXS30-index på minus.

Lastbilstillverkaren AB Volvo och medicinteknikbolaget Getinge dämpar nedgången med kursuppgångar på 0,6 respektive 1,1 procent. Klädkedjan H&M strävar också uppåt med 0,6 procent.

Utvecklingen följer på en blandad börsdag i Asien, med kursfall i Hongkong och svagt uppåt på Shanghaibörsen och helgstängt på Tokyobörsen.

Teknikaktier tynger generellt i en liten våg av ränteoro inför veckans räntebesked – från USA:s centralbank på onsdag följt av Riksbanken, Schweiz, Norge, Storbritannien på torsdag och Japan på fredag.

"Höj, håll i och håll ut blir det kommunikativa beskedet från central­bankerna", enligt en morgonrapport från SEB-ekonomen Robert Bergqvist.

I terminshandeln inför måndagens handel på Wall Street lutar det åt en svag uppgång.

Kronan pressas till 11:94 kronor per euro, två ören från det historiska bottennappet på 11:96 kronor. Även mot dollarn har kronan svårt att hävda sig och ligger på 11:20 kronor.

Råoljepriset stiger något, upp med 0,8 procent till 94:60 dollar per fat, för leverans av så kallad brentolja nästa månad på terminsmarknaden.