Svensk startup tar upp kampen med molnjättarna

Foto: Evroc

Kan en svensk spelare konkurrera med de amerikanska molnjättarna 2023? Startupbolaget Evroc, grundat 2022, tror det. De siktar på att samla in 3 miljarder euro under de kommande två åren för att uppnå det målet.

Grundaren Mattias Åström erkänner villigt att projektet är ”extremt ambitiöst”. Nyligen lanserade startuppen en första insamling om 15 miljoner euro, men ambitionen är att under de kommande två åren samla in inte mindre än tre miljarder euro, i eget kapital men också genom lån och statliga subventioner.

En gigantisk utmaning med tanke på att konkurrensen är stenhård från Amazons, Microsofts och Google, som helt dominerar molnmarknaden.

Summan ska göra det möjligt för startuppen att bygga sina första två "datacenter i gigantisk skala, med mer än 100 000 servrar”.

Men det stannar inte vid det.  

Till 2028 planerar man att bygga åtta datacenter och tre forsknings- och utvecklingscenter i EU. Evroc vill också rekrytera 3 000 personer, med syftet att komma ikapp de amerikanska konkurrenterna.

– Vi kommer att behöva samla in pengar kontinuerligt under de kommande fem åren, säger Mattias till Reuters.

– Vi vill bygga det första molnet i riktig hyperskala i Europa", tillägger han i en intervju med Techcrunch.

Evrocs ambition är att rida på vågen av intresse kring det självständiga molnet, fritt från amerikansk påverkan, vilket gör att europeiska företag kan skydda sig från den amerikanska molnlagen (som göra det möjligt för Washington att få tillgång till data som är finns på de amerikanska företagens servrar). Det självständiga molnet är ett segment med framtiden för sig, tror experter, men ingen europeisk operatör kan än så länge verkligen konkurrera med branschens jättar.

2024 planerar Evroc att öppna en pilot i Stockholmsområdet.