SBB:s nye vd: Utesluter inte Akelius-affär

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB: Leiv Synnes, ny vd på SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB. Han tillträder den 5 juni 2023 och ersätter Ilija Batljan. Arkivbild.

Jag vill inte utesluta någonting just nu. SBB kommer att verka för aktieägarna i SBB, säger Leiv Synnes.

Enligt Leiv Synnes finns det många intressenter för SBB i nuläget.

Vi har initierat en process där vi ser över bolagets tillgångar och i den finns många intressenter, och Akelius kan vara en av dem, säger han.

Fastighetsmarknaden i Sverige har flertalet aktörer så det är troligt att fler visar intresse.

Det var i fredags som beskedet kom om att grundaren Ilija Batljan avgår som vd från det krisande fastighetsbolaget. Därefter rusade SBB:s aktie på börsen. Batljan har inte uttalat sig efter avgången.

Fick lämna på dagen

Att det skulle finnas en affärsmässig koppling till att det blev just Akelius finanschef Leiv Synnes som tar över vd-posten har det spekulerats kring.

Men det har Akelius vd, Roger Akelius, nekat till:

"Jag har ingen uppfattning om marknadsvärdet på SBB och inga planer", skrev Roger Akelius i ett mejl till Dagens industri i samband med vd-bytet.

Leiv Synnes fick tillåtelse av Akelius att lämna på dagen, normalt gäller flera månaders uppsägningstid.

"Kan hjälpa bolaget"

Nu påbörjas jakten efter nytt kapital till bolaget. På frågan om det är viktigt för SBB och för bolagets förtroende att byta vd i nuläget svarar Synnes:

Det är viktigt att ett bolag har tillräckliga resurser för att hantera nuvarande situation. Jag kan tillföra kompetens inom fastigheter och finansiering som jag tror att SBB har nytta av.

TT: Men Ilija Batljan har varit närmast synonym med bolaget, som han även själv har grundat. Är det viktigt med ett ansiktsbyte?

Det får andra kanske svara på men min bedömning är att jag kan hjälpa bolaget med fastighetstransaktioner och placering.

Vill köpa tillbaka stadshus

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill samtidigt snabbutreda om staten ska få förtur att köpa tillbaka fastigheter från SBB, som har rasat på börsen under de senaste månaderna. Borlänge har bland annat gått ut med att kommunen önskar att köpa tillbaka stadshuset från SBB.

Vi vill inte att vårt stadshus ska säljas på börsen, sade Borlänges kommunalråd Erik Nises (S) under söndagen till Svenska Dagbladet.

Om förturskravet är något som diskuteras inom SBB i nuläget vill Synnes inte gå in på ytterligare.

Min uppfattning är att SBB är erkänt duktiga på att drifta, bygga och utveckla denna typen av fastigheter. Generellt är kunderna nöjda med det som SBB gör men kommuner har andra överväganden än vad vi har.

Blev glad

Leiv Synnes har mångårig erfarenhet från fastighetsbranschen. Han säger att han blev glad när SBB hörde av sig och tackade ja nästan direkt – men med viss betänketid.

Jag tittade igenom bolagets skulder och konstaterade att bolaget har säkra bostäder och fastigheter med långa kontrakt.

Jag drivs av att ta mig an komplexa frågeställningar, det blir en utmaning för mig att hjälpa till på SBB.