Ordföranden för USA:s representanthusets utrikesutskott säger sig ha fått löfte om att Sverige godkänns som Natomedlem efter turkiska valet

Vapenaffären med F-16 är ett steg närmare att realiseras. McCaul tror att den kommer att godkännas när Turkiet ratificerat Sveriges Natomedlemskap. Foto: Wikipedia Common, Kredit: Master Sgt. Andy Dunaway

Frågan om Turkiets godkännande av Sveriges Natoansökan kopplas nu till amerikanska stridsflygplan av typen F-16.  En omfattande affär om stridsplan får nu ny fart. 

En amerikansk toppolitiker säger sig ha fått löfte om att Sverige godkänns som Natomedlem efter det turkiska valet. Om det sker kan USA komma att godkänna nya F-16-stridsflygplan till Turkiet, uppger han.

Ordföranden för representanthusets utrikesutskott, republikanen Michael McCaul, uppger för nyhetssajten POLITICO att han är öppen för att sälja F-16 till Turkiet, även om president Recep Tayyip Erdogan vinner valet på söndag.

Det innebär ett stort skifte och att vapenaffären är ett steg närmare att realiseras. McCaul tror att den kommer att godkännas när Turkiet ratificerat Sveriges Natomedlemskap.

– Jag har försäkrats om att efter valet, oavsett vem som vinner, kommer Sverige att bli godkänd som Natomedlem, säger McCaul till Politico.

Turkiet förfogar över totalt 270 stridsflyg av typen F-16 – och vill ha 40 till från USA. Jätteaffären är värd motsvarande över 200 miljarder svenska kronor och utöver uppdaterade och moderniserade stridsflygplan ingår hundratals bomber och jaktrobotar.

Miljardaffär

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) vill inte kommentera uppgifterna och konstaterar att affären är en fråga mellan Turkiet och USA.

– Men alla signaler som är positiva till den svenska medlemskapsansökan är positiva i sig. Men jag vill understryka att alla andra spekulationer om den här affären är en fråga mellan de här två parterna.

Källa: POLITICO