Sverige öppnar handelskontor i krigets Ukraina

Johan Nilsson/TT: Business Sweden ska öppna ett kontor i krigets Ukraina. Flaggor hissade i Helsingborg. Arkivbild

Svensk handel med Ukraina har historiskt varit begränsad. Och för tiotalet år sedan stängde Business Sweden ned sitt kontor i landet.

Men all förstörelse av landet i det ryska anfallskriget – som pågått i 15 månader – har förändrat allt. Enligt en kalkyl som gjordes av Världsbanken, EU-kommissionen och Ukrainas regering beräknas den totala kostnaden för återuppbyggnad av landet bli omkring 4 000 miljarder kronor.

Ett helt nytt motiv

För Business Sweden finns i och med detta ett helt nytt motiv för att öppna ett kontor i landet igen.

Det här har både vi och regeringen sett ett behov av länge. Vi har fått pengar för att göra en del förstudier, som visar vilka behov svenska företag kommer att ha. Nu har vi och regeringen landat i att vi behöver permanenta det där, säger Jan Larsson, vd på Business Sweden.

Det finns en ganska stor efterfrågan redan nu från företag att komma in och få en kontaktpunkt och resonera hur man ska positionera sig inför den här återuppbyggnaden, tillägger han.

Stora svenska industriföretag vill positionera sig inför återuppbyggnadskontrakten. Det ska byggas upp allt från bostäder till infrastruktur och nya kommunikationsnät, enligt Larsson.

Avgörs av kriget

Elektrifiering är ett annat område som antas bli stort.

Det kan vara allt från högspänningsöverföring av el till laddstationer och den typen av infrastruktur. Där har vi i Sverige väldigt stark kompetens och rimligen också en stor marknad i Ukraina.

När återuppbyggnaden tar fart på riktigt avgörs av hur det går i kriget, som fortfarande pågår för fullt och där Ukraina sedan en tid flaggat för en offensiv mot de ryska trupperna i landet.

Vi vet ju inte. Det här kan ju vara slut inom kort, på grund av någon revolutionerande händelse. Men mer sannolikt kommer det att ta sin tid. Om det är ett år, fem år eller vad det blir, det är inte möjligt att veta i dag, svarar Larsson på frågan om initiativet inte tas för tidigt med tanke på att kriget fortfarande rasar.