Vinnaren av årets tech-tjej 2023 är utsedd

Saga Olausson.

Saga Olausson från Landvetter är vinnare av utmärkelsen Årets tech-tjej 2023. Priset har delats ut av Microsoft Sverige i två decennier med syfte att inspirera fler tjejer och unga kvinnor att välja en utbildning och karriär inom tech.

Saga Olausson fick motta utmärkelsen Årets tech-tjej av Microsofts vd Tomas Frimmel. Själva prisceremonin ägde rum i samband med galan Universum Awards i Stockholm. Saga studerar vid Chalmers tekniska högskola och läser civilingenjör i industriell ekonomi.

Jag är så otroligt glad och tacksam över att få ta emot den här fina utmärkelsen. För mig är teknik ett sätt att kunna vara kreativ på och jag vill med min titel Årets tech-tjej 2023 visa hur brett och roligt ämnet faktiskt är. Jag ser verkligen fram emot att få arbeta vidare med att inspirera andra och är glad över att få göra det tillsammans med Microsoft, säger Saga Olausson, Årets tech-tjej 2023, i ett pressmeddelande.

Vi har delat ut den här utmärkelsen i över tjugo års tid och ser med glädje på det stora deltagarantal vi årligen lockar. Det här är en av våra hjärtefrågor och vi kommer fortsätta jobba hårt för att främja fler perspektiv inom tech så länge det behövs. Saga är en person med stort driv och innovativa idéer och vi ser fram emot att följa henne som ambassadör för Årets tech-tjej under det kommande året, säger Therése Treutiger, huvudansvarig för utmärkelsen Årets tech-tjej på Microsoft Sverige.

I dag är knappt en tredjedel av dem som jobbar inom techbranschen kvinnor. Den skeva könsfördelningen blir tydligare bland landets gymnasieelever. Enligt arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen var endast 18,3 procent av dem som sökte till teknikprogrammet på gymnasiet under läsår 2021/2022 tjejer. I en riksomfattande undersökning som Tietoevry nyligen genomfört framkommer det att endast 9% har en kvinnlig förebild inom tech.

– Techbranschen måste bli bättre på att attrahera unga kvinnor. Att lyfta fram kvinnliga förebilder är en viktig del i det arbetet, och dessutom ett avgörande steg mot en mer inkluderande bransch som speglar hela samhället. Genom Årets tech-tjej vill vi på Microsoft hylla talangfulla unga kvinnor som kan inspirera andra att söka sig till en karriär inom tech, och visa branschen vilka nya möjligheter vi kan skapa om vi inkluderar fler, säger Tomas Frimmel, vd för Microsoft Sverige.