Toshiba köps ut från Tokyobörsen

Koji Sasahara AP/TT: Japanska Toshiba har köpts upp av riskkapitalister för motsvarande 160 miljarder kronor. Arkivbild

Ett 20-tal bolag under ledning av riskkapitalbolaget Japan Industrial Partners (JIP) – däribland finanskoncernen Orix och kretstillverkaren Rohm – ingår i det konsortium av investerare som nu vill köpa ut Toshiba från Tokyobörsen.

Budet som styrelsen nu har accepterat innebär en premie på nästan 10 procent jämfört med torsdagens stängningskurs för Toshiba på Tokyobörsen.

En serie skandaler har under många år skakat om det 147-åriga teknik- och industrikonglomeratet, som bland annat är en tungviktare inom japansk kärnkraftsteknik. Och det har varit tvära kast när den brokiga skaran ägare försökt hantera utmaningarna.

Problemen tog fart redan 2015, med en stor redovisningsskandal som ledde till stora förluster och en svår omställning. I turerna sedan dess ingår en oväntat dyr satsning på USA-marknaden, med stora nedskrivningar som följd, och avknoppningen av kronjuvelen: tillverkningen av minneskort.

Ett stort finansieringsbehov ledde till nyemissioner, som lockade till sig ett stort utländskt ägande. Detta ledde i sin tur till stora motsättningar mellan koncernledningen och stora ägare, däribland så kallade aktivistfonder från USA.

JIP, som varit pådrivande bakom den stora affär som nu har rotts i hamn, har tidigare bland annat köpt ut PC-tillverkningen Vaio från den japanska Sony-koncernen.