Novo-ordföranden: Danmark borde samarbeta med Sverige om kärnkraft

- Vi måste utöka det nordiska samarbetet på försvarsområdet i ljuset av krisen i Ukraina, men varför inte utöka det till att omfatta även energiområdet? Svenskarna har trots allt bestämt sig för att modernisera sina kärnkraftverk för att förlänga deras livslängd, säger Lars Rebien Sørensen, ordförande i Novo Nordisk Foundation. Foto: Wikipedia, Kredit: Jakob Wilms, https://novonordiskfonden.dk

När Sverige moderniserar sina kärnkraftverk borde Danmark spela en aktiv roll, säger Lars Rebien Sørensen.

Danmark borde ingå ett samarbete med Sverige när det gäller kärnkraft, säger Lars Rebien Sørensen, ordförande för Novo Nordisk Foundation, i en intervju med Berlingske.

Beskedet kommer efter att affärsmannen berättade för Finans för två veckor sedan att Danmark fokuserar för mycket på havsbaserade vindkraftverk och eldning av ved och för lite på landbaserade vindkraftsparker och kärnkraft.

Ur lönsamhetsperspektiv

Novo-ordföranden understryker att han inte är motståndare till vare sig vind- eller solenergi, men poängterar att även kärnkraft bör övervägas och att man kan titta på Sverige som har planer på att öka produktionen av kärnkraft ur lönsamhetsperspektiv.

Han föreslår att Danmark hjälper till att finansiera moderniseringen mot leveranser av el från grannlandet. Lars Rebien Sørensen understryker dock att han inte ser att det är realistiskt att Barsebäck öppnar igen.

Källa: Berlingske