GE Hitachi går samman med flera företag för att bygga Kanadas första SMR

Det första kommersiella kontraktet för en liten modulär reaktor i nätskala (SMR) i Nordamerika innebär att Ontario Power Generation (OPG), GE Hitachi (GEH), SNC-Lavalin och Aecon går samman i en innovativ integrerad projektmodell. Parterna utvecklar och konstruerar en SMR-reaktor av typ BWRX-300 vid OPG:s Darlington New Nuclear Project. Undertecknarna från vänster: L-R: Hartwick, Wileman, SNC-Lavalin SNC:s ordförande, Nuclear Joe St Julian och Clochard vid den signeringen (Foto: OPG)

Ontario Power Generation (OPG) samarbetar med GE Hitachi Nuclear Energy, SNC-Lavalin och Aecon om byggnationen av en liten modulär kärnreaktor (SMR) vid kanadensiska orten Darlington.

Enligt avtalet kommer de fyra företagen att tillhandahålla ett brett utbud av expertis och tjänster som en del av en integrerad projektleveransmodell. Målet är att utveckla, konstruera och konstruera GE Hitachis BWRX-300 SMR, för färdigställande i slutet av 2028.

Enda platsen

Darlington-anläggningen är den enda kanadensiska orten som är licensierad för ny kärnkraft, med en godkänd miljöbedömning och en platsförberedande licens. I december 2021 kom OPG och GE Hitachi överens om att arbeta tillsammans för att distribuera BWXR-300 på Darlington-anläggningen.

Projektet kommer också att stödja kanadensiska ansträngningar att bli ett globalt SMR-teknologinav på en marknad som beräknas vara värd 150 miljarder dollar per år till 2040.

Hitachi ansvarar för större komponenter

Alla parter kommer att leda projektet i egenskap av ett integrerat team och varje företag kommer att spela en specifik roll i projektet. OPG, som licensinnehavare, kommer att behålla det övergripande ansvaret för projektet, inklusive operatörsutbildning, driftsättning, inhemska engagemang, intressentuppsökande och tillsyn.

Teknikutvecklaren GE Hitachi kommer att ansvara för design, inköp av större komponenter, samt ingenjörskonst och support. Arkitektingenjör SNC-Lavalin ska tillhandahålla design-, ingenjörs- och inköpsstöd. Aecon, som kommer att bygga SMR, kommer att ansvara för byggplanering och utförande.

Platsförberedelser pågår nu på Darlington-anläggningen och OPG har ansökt till Canadian Nuclear Safety Commission om en licens att bygga.

Darlington SMR förväntas leda liknande projekt i Saskatchewan, New Brunswick och Alberta, och intresset ökar också i USA och Europa.

- Genom att arbeta med dessa tre företag utnyttjar OPG årtionden av kärnenergi och stor projekterfarenhet när det gäller att leverera välbehövlig ny, tillförlitlig elproduktion till Ontarioborna, säger OPGs vd Ken Hartwick.

 Stimulerar efterfrågan

- Byggandet av Darlington SMR kommer att skapa jobb och hjälpa oss att säkerställa Ontarios växande energibehov eftersom elektrifiering och en växande ekonomi driver på efterfrågan.

Energiminister Todd Smith kommenterade:

- Kanadas första nätskaliga SMR i Darlington kommer att bidra till att säkerställa ett pålitligt, prisvärt och rent elsystem, öka exportmöjligheterna och stödja vår framgång med att driva elektrifiering och stimulera till nya investeringar i Ontario.

Källa: GE Hitachi Nuclear Energy