Färsk rapport: Ryssland kommer kollapsa inom de kommande tio åren

Foto, Wikipedia Common, kredit: Institute for Money, Technology and Financial Inclusion

Enligt en färsk rapport kommer Rysslands styre inte att sitta kvar efter de kommande tio åren.En rapport från amerikanska tankesmedjan Atlantic Council målar upp en dyster bild av ett Ryssland som håller på att kollapsa. Finländska forskare håller inte helt med och tar några steg tillbaka, men menar att kriget i Ukraina kommer stå president Vladimir Putin dyrt.

Trevande framgångar

Rysslands framgångar i kriget i Ukraina har varit trevande och läget anses spegla president Vladimir Putins ställning som landets ledare.

Just nu försöker Rysslandsforskare världen över tolka den ryska ledningens politiska och militära speldrag. I de enklaste tolkningarna förutspås slutet för Ryssland, eller åtminstone för Putins Ryssland.

Den amerikanska och internationella politiska tankesmedjan Atlantic Council bedömer i en färsk rapport att Ryssland inte kommer att klara sig de kommande tio åren.

”Misslyckad stat”

Över 160 Rysslandsforskare har intervjuats för rapporten, en stor del av dem från USA. Förenklat kan man konstatera att de intervjuade forskarna anser att Ryssland kommer att upplösas eller bli en ”misslyckad stat”.

Nästan hälften av forskarna som intervjuades menar att Ryssland är dömt till någon slags förstörelse. 40 procent anser att förstörelsen innefattar en revolution eller ett inbördeskrig. I rapporten analyseras inte följderna av om Ryssland kollapsar.

Att olika områden skulle separera från Ryssland är inte sannolikt eftersom de är fattiga och inte har råd att lösgöra sig från det ekonomiska stödet från huvudstaden Moskva, menar experterna.

Ersätts av ett annat auktoritärt styre

Forskarna anser att de kommande förändringarna i Ryssland kommer att kulminera i Putins centraliserade makt.

När man försöker förutspå hur Ryssland kommer att utvecklas är det viktigt att komma ihåg att det ryska medborgarsamhället, samhällsorganiseringen och yttrandefriheten har försvagats under Vladimir Putins tid.

I slutändan innebär det att Putins auktoritära styre kommer att ersättas av ett annat auktoritärt styre.

Källa_ Svenska Yle