USA-börsen applåderade Feds räntebesked

Seth Wenig/AP/TT: Handlarna i börshuset i New York följde Jerome Powells presskonferens efter räntebeskedet.

De ledande amerikanska aktieindexen låg på minus fram till dess att centralbanken Federale Reserve (Fed) meddelade den nya styrräntan, och till dess att Fedchefen Jerome Powell inledde sin efterföljande presskonferens.

Därefter gjorde två av dem en helomvändning med tydliga uppgångar. Breda S&P 500-index höjde sig 1,1 procent, tekniktunga och därtill räntekänsliga Nasdaqs kompositindex tog täten med en uppgång på 2,0 procent samtidigt som Dow Jones industriindex handlades i sidled.

Analytiker tolkar börsreaktionen som att investerarna tagit fasta på Jerome Powells uttalande om att arbetet med att tämja inflationen nu har börjat ge resultat, och att de därför vågar satsa på att kommande räntehöjningar blir lägre än tidigare befarat.

Bland vinnarna finns flera techbolag, däribland chiptillverkaren Nvidia som steg 6,8 procent. Även elbilstillverkaren Tesla steg kraftigt med en uppgång på 4,7 procent.

Den amerikanska tioåriga obligationsräntan backade efter Feds besked till 3,40 procent. Dessutom tappade dollarn i värde mot kronan – en dollar handlas för 10:33 kronor.