EU svarar på USA:s gigantiska stödpaket

Jean-Francois Badias/AP/TT: EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager och kommissionsordförande Ursula von der Leyen ska presentera nya ekonomiska förslag under onsdagen. Arkivfoto.

På en presskonferens i Bryssel presenterar von der Leyen den "gröna industriplan" som hon skvallrade om redan för drygt två veckor sedan.

Vi behöver utnyttja det här tillfället. Under de närmaste åren kommer det att avgöras var och hur den utsläppsfria ekonomin kommer att utvecklas, säger ordföranden bland annat.

Planen är EU:s svar på USA:s stora inflationsminskningspaket, som framför allt innehåller stöd och satsningar för att få fart på den gröna omställningen.

Den farten vill von der Leyen även få upp i Europa. Hennes plan handlar framför allt om att snabba upp tillståndsprocesser och underlätta för statsstöd till förnybar energi och gröna investeringar.

Fyra ben

Planen står på fyra ben: enklare regler, mer finansiering, bättre utbildning och mer handel.

Kommissionen vill bland annat ge EU-länderna möjlighet att använda sig av mer pengar från redan existerande stödfonder, för att till exempel kunna ge skattelättnader till "nollutsläppsindustrin".

Senare i år kommer dessutom förslag om en "suveränitetsfond" för att få fram ännu mer pengar.

Men den tar lite mer tid att utveckla, säger von der Leyen, som fortsatt inte nämner några summor på hur stor en sådan fond skulle kunna bli.

Samtidigt trycker hon hårt på behovet av utbildning.

Vi kommer bara att vara framgångsrika om vi har tillräckligt med utbildad arbetskraft, säger kommissionsbasen och tar den höga ungdomsarbetslösheten i Europa som ett exempel. Hon vill också att fler i hennes egen åldersgrupp, 60-64 år, stannar på arbetsmarknaden.

Olika åsikter

Senare i dag väntar även en en presskonferens med konkurrenskommissionären Margrethe Vestager om kommissionens förslag om tillfälliga kris- och övergångsregler för statsstöden i EU.

Dagens förslag riskerar dock att få ett blandat mottagande. Åsikterna går isär bland olika EU-länder om bästa sättet att hantera USA-stödet. Inte minst är länder som Finland, Danmark och Nederländerna starkt skeptiska till fler subventioner på EU-nivå. Oron är också för att Tysklands och Frankrikes möjligheter att stötta den egna industrin riskerar att försämra konkurrensläget för företag och industrier i mindre EU-länder.

Vi behöver en jämn spelplan både globalt, men också inom den inre marknaden, betonar von der Leyen i Bryssel.

Reser till USA

Tyskland och Frankrike spelar som vanligt en nyckelroll i sammanhanget.

Franske finansministern Bruno Le Maire och tyske ekonomiministern Robert Habeck åker i början av nästa vecka på en gemensam resa för att diskutera USA-stödet med de styrande i Washington.

Därefter samlas EU:s stats- och regeringschefer till ett extrainsatt toppmöte i Bryssel den 9-10 februari för att diskutera dagens inspel från EU-kommissionen.

Efter det ska sedan konkreta förslag utvecklas och presenteras i mitten av mars.