De planerar mångmiljardsatsning på urananrikning

Foto: Orano

Gruvjätten Orano har planer på att kraftigt – och snabbt – öka kapaciteten i sin befintliga urananrikningsanläggning Tricastin i Frankrike. En investering som uppskattas till minst 1,3 miljarder euro och som skulle öka kapaciteten i fabriken med 30 procent.

Orano vill och säger sig kunna genomföra investeringen ”mycket snabbt” för att kunna ta  marknadsandelar på den strategiska kärnbränslemarknaden som har dominerats av Ryssland.

Under en pressvisning i anrikningsanläggningen häromdagen upprepades ”Kör snabbt!” som ett mantra av företagets chefer och kommunikatörer, beskriver branschsajten L’Usine Nouvelle som var med på guidningen.

Om expansionsprojektet får grönt ljus (något investeringsbeslut är inte taget än av Oranos styrelse men väntas vara klart till sommaren) kommer det att bli ett av de största industriprojekten i Frankrike på senare år, enligt L’Usine Nouvelle.

Planen är att börja producera anrikat uran – bränslet i kärnkraftverk – från och med 2028. Under tiden ska kontrakt skrivas med potentiella kunder och i närtid planeras samrådsmöten med lokalbefolkningen.