VR FleetCares verkstad i Pieksämäki skickar 200 kaminer till Ukraina

På bilden, från vänster till höger, kärnteamet som tillverkade kaminer: installatörerna Niko Partti och Markus Kosunen, produktionschef Petri Nykänen och förman Jukka Markkanen från FleetCare. Foto: VR Fleetcare

Finländska tågoperatörgruppen VR:s underhållsföretag VR Fleetcares verkstad i staden Pieksämäki tillverkar också för närvarande kaminer för Ukraina. Det viktigaste för alla inblandade är möjligheten att hjälpa dem som lider av krisen med egen insats

Kaminen designad av installatörerna av VR FleetCares Pieksämäki verkstad tillverkas i serie. Stålet till kaminerna har skänkts av BE Group och skärningen och svetsningen görs i Pieksämäki maskinverkstad. Kaminerna kommer till Ukraina lagom till i vinter, då 200 kaminer kommer att packas ombord på Finska Röda Korset (SPR) i början av februari.

"Ukrainare förtjänar all vår hjälp"

– Den humanitära situationen i Ukraina är oroande och alla har nu läst dåliga nyheter om läget i energiinfrastrukturen. Ukrainare förtjänar all vår hjälp. När denna idé dök upp och de skickliga installatörerna av våra komponenttjänster antog utmaningen var det det. Det tog mindre än en vecka att utveckla prototypen och nu är en kamin klar på mindre än två timmar, säger Anders Karlsson, chef för VR FleetCares komponenttjänster.

Normalt har installatörerna som underhåller komponenterna i den rullande materielen utformat kaminerna från början till slut. Ukrainska Röda Korset bekräftade kaminens lämplighet och de nödvändiga mindre ändringarna gjordes i den. Ukrainska Röda Korset ansvarar också för att distribuera kaminer till de mest behövande. Den slutliga eldstaden är ett enkelt, kompakt paket som fungerar både utomhus och inomhus och är lätt att flytta runt. Spisen kan användas för både uppvärmning och matlagning.

Ett snabbt produktionsschema

– Produktionen startade i början av januari och nu är eldstäder färdiga på tio dagar, tillsammans med vårt eget arbete. Vi är mycket stolta över våra installatörer, vars entusiasm och beslutsamhet har varit respektabel. Det har varit fantastiskt att följa eldstadsprojektets framsteg, fortsätter Juha Lintula, som jobbar i Pieksämäki som enhetschef.

Viljan att hjälpa till fanns även hos VR FleetCares leverantörspartner BE Group, som gick med i projektet och levererade allt material som behövdes för att tillverka kaminerna. Leveranstiden på några dagar för stålen möjliggjorde ett snabbt produktionsschema.

– Vi hoppas innerligt att kaminerna ska hjälpa människor i nöd i krisområdet under den svåraste perioden. Det är trevligt att stötta vår kund också i att skapa gott mot dem som behöver det, säger BE Groups vd Lasse Levola.

Källa: VR Fleetcare