Microsoft investerar "åtskilliga miljarder dollar” i OpenAI

Bild: Wikimedia Commons

Microsoft samarbetar sedan flera år med OpenAI, skaparen den omsusade chattboten ChatGPT. Samarbetet är nu inne i sin tredje fas och i samband med det meddelade Microsoft att de kommer att investera många miljarder dollar i OpenAI.

Partnerskapet syftar framför allt till att stärka Microsofts dotterbolag inom molnapplikationer, Azure. På en fråga från AFP om det exakta beloppet för investeringen och en eventuell ökning av kapitalet i OpenAI, svarade Microsoft inte direkt, men flera amerikanska medier har nämnt siffran 10 miljarder dollar.

OpenAI är ganska okänt för den bredare allmänheten och skapades för bara sju år sedan. Företaget blev desto mer uppmärksammat efter lanseringen förra året av chattboten ChatGPT, som storligen imponerat på användare genom sina exakta svar och förmåga att förklara komplexa ämnen på ett begripligt sätt.

OpenAI har fler strängar på sin lyra, som Dall-E 2, som gör det möjligt att generera bilder på begäran tack vare artificiell intelligens, eller GitHub Copilot, en datorprogrammeringsassistent. OpenAI planerar också att lansera en betalversion av ChatGPT, som ska tillhandahålla snabbare svar och möjligheten att interagera oftare med chatboten.